ngs

Next Generation Sequencing (NGS)

Tijdens de Covid-19 pandemie investeerde Labmicta in een eigen hoogvolume laboratorium en in de innovatieve techniek NGS: Next Generation Sequencing. Met NGS draagt Labmicta als ketenpartner vanuit Twente bij aan een veiligere, gezondere maatschappij en meer grip voor het samen in goede banen leiden van een eventuele volgende pandemie.

Techniek van de toekomst

In de reguliere moleculaire diagnostiek onderzoekt Labmicta in lichaamsmateriaal van patiënten gericht op een ziekteverwekker van een infectie, door enkele specifieke stukjes van het genetische materiaal van die ziekteverwekker aan te tonen. Met NGS is het mogelijk om álle in dat patiëntmateriaal aanwezige ziekteverwekkers van infecties én heel veel stukjes van hun genetisch materiaal te ‘zien’. Dit geeft enorm veel informatie waarmee we bijvoorbeeld virussen en hun ontwikkeling actief, grondig en breed kunnen monitoren. Die behoefte is versterkt door de pandemie. Labmicta typeert voor het RIVM al diverse positieve monsters per week voor de zogeheten kiemsurveillance om zicht te houden op circulerende varianten, zoals de Britse of Omikronvariant. NGS biedt nog meer mogelijkheden, ook voor andere (lucht)wegvirussen.

Schat aan informatie

NGS is niet nieuw, maar staat in de kinderschoenen en wordt vooral toegepast in universitaire settings voor zeer specifiek onderzoek. Labmicta zet NGS graag breder in voor de gezondheidszorg. Het is echter geen kant-en-klaar verkrijgbare techniek en vergt specifieke expertise en ondersteuning om ermee te werken: hooggekwalificeerd, specialistische professionals, geavanceerde ICT-infrastructuur en machines en zorgvuldig ontworpen processen. Labmicta heeft een medisch moleculair microbioloog en één in opleiding. NGS valt onder de technische kant van het vak medische microbiologie en dat is waar medisch moleculair microbiologen voor zijn opgeleid. Met alle data die zij verzamelen met NGS, kunnen onze artsen-microbioloog gerichtere consulten geven aan behandelaren.