microbiologie

Microbiologie

Als medisch microbiologisch laboratorium richten we ons op infectieziekten veroorzaakt door micro-organismen: virussen, bacteriën, schimmels en parasieten. We helpen zorgverleners om via preventie de verspreiding van infectieziekten te voorkomen en antibioticaresistentie minimaal te houden, we ondersteunen bij het indammen van uitbraken en doen diagnostiek.

Medische diagnostiek

Microbiologie is een onderdeel van het bredere speelveld medische diagnostiek.

Artsen-microbioloog

We hebben een team artsen-microbioloog dat op basis van uitslagen consulten biedt aan zorgverleners, zodat zij vervolgens de best passende behandeling voor hun patiënt bepalen. De teamleden werken vanuit Labmicta in ziekenhuizen, waar ze mede-behandelaar zijn en toezien op gericht en minimaal antibioticagebruik om resistentie zoveel mogelijk tegen te gaan. Er is ook een vaste arts-microbioloog gedetacheerd bij de GGD. Enkele van onze artsen-microbioloog zijn gepromoveerd en publiceren regelmatig artikelen, sommigen nemen deel in innovatieve projecten en zetten zich in via de vakverenigingen VMML en NVMM.

Medisch moleculair microbiologen

Onze medisch moleculair microbiologen beheersen de ‘technische’ kant van het vak microbiologie, zoals bijvoorbeeld bij de state-of-the-art technologie Next Generation Sequencing (NGS). Zij werken nauw samen met de artsen-microbioloog en analisten.

Analisten en deskundigen infectiepreventie

De analisten diagnosticeren op onze verschillende labafdelingen het patiëntmateriaal dat we ontvangen van zorgverleners. De lijnen met onze artsen-microbioloog en medisch moleculair microbiologen zijn kort. Tot slot zijn onze deskundigen infectiepreventie gespecialiseerd in het ontzorgen van vooral huisartsenpraktijken (1e lijnszorg) en VVT-instellingen via praktische ondersteuning. Met enige basiskennis en eenvoudige maatregelen in de juiste situatie dragen verminderen zorgverleners direct de verspreiding van infectieziekten via besmetting.

Academische opleidingsplekken

Vanuit Twente biedt Labmicta twee academische opleidingsplekken voor studenten in opleiding tot arts-microbioloog en medisch moleculair microbioloog. Zij kunnen een deel van hun opleiding bij ons volbrengen. Zo verbinden we scholing, wetenschap en praktijk en geven we deze studenten waardevolle ervaringen mee. Wij ontvangen van hen een frisse kijk op hoe wij het vak microbiologie uitoefenen.