Nooit meer een pandemie KNCV

Labmicta gaat internationaal: ‘Nooit meer een pandemie’ (KNCV Tuberculosefonds)

20-12-2022

Twee weken lang begeleidt en traint de afdeling moleculaire diagnostiek van Labmicta een groep collega-laboratoriummedewerkers en PhD studenten uit Kirgizië, Tanzania en Vietnam. Dit is onderdeel van het internationale project ‘Nooit meer een pandemie’ van het KNCV Tuberculosefonds (KNCV), gefinancierd met 11 miljoen euro vanuit het Droomfonds van de Nationale Postcode Loterij. De projectnaam beschrijft het idealistische doel van de KNCV, dat nu in behapbare stappen wordt vormgeven onder grote belangstelling vanuit het buitenland en onder andere de Wereldgezondheidsorganisatie WHO. Het past in de visie van Labmicta om op deze manier bij te dragen aan ‘capacity building’: kennis en expertise verspreiden en schaalbaar maken om zo samen -in dit geval wereldwijd!- de beste infectiezorg te leveren.

Nooit meer een pandemie: alles-in-één test voor alle infectieziekten – KNCV – Tuberculosefonds (kncvtbc.org)

‘Eenvoudig’ testen op Covid-19 en TBC in het buitenland

Labmicta ontwikkelde samen met het tuberculose referentielaboratorium van het RIVM en KNCV voor het project ‘Nooit meer een pandemie’ verschillende testprotocollen. Daarmee kunnen de buitenlandse laboratoriummedewerkers en PhD studenten in Kirgizië, Tanzania en Vietnam op een handzaam apparaat met de hypermoderne techniek Next Generation Sequencing (NGS) testen op Covid-19 en tuberculose (TBC) én antibioticaresistentie detecteren. NGS brengt kortgezegd het genetische materiaal van micro-organismen in kaart; dit heet sequencen. Hoe dat in de praktijk wordt uitgevoerd, de theorie ervan en kennis opdoen over Covid-19 en TBC: dat staat allemaal centraal tijdens het bezoek aan Labmicta. In 2023 bezoeken wij deze collega’s ook in hun eigen land, om daar de overgebrachte kennis en expertise verder te waarborgen. Oxford Nanopore Technologies ontwikkelde het handzame apparaat dat MinION heet. Labmicta maakt de NGS-techniek geschikt voor bredere diagnostiek in de reguliere zorg. Een uitdagende, complexe puzzel omdat deze vrij ‘jonge’ techniek veel kennis en expertise vereist. De enorme potentie van NGS wordt nu stapsgewijs benut.

TBC: na Covid-19 wereldwijd de meest voorkomende en dodelijkste infectieziekte

Dagelijks sterven er wereldwijd zo’n 4.000 mensen aan TBC. Gelukkig komt de ziekte in Nederland nog weinig voor en hebben we veel kennis en een goede behandeling. In landen als Kirgizië, Tanzania en Vietnam komt TBC veel vaker voor, is er minder kennis van en expertise op nieuwe diagnostiek en zijn er vaak minder faciliteiten. Via het project ‘Nooit meer een pandemie’ bundelen we onze Nederlandse kennis en expertise en faciliteren we de mogelijkheden voor deze landen om uiteindelijk op regionaal niveau beter grip te krijgen op TBC en andere infectieziekten. Dat is precies waar ‘capacity building’ om draait: alleen samen krijg en houd je grip. In potentie kun je met NGS en de MinION ook testen en meer grip krijgen op andere infectieziekten. Dat wordt komende jaren verder uitgewerkt. Het ontwikkelen van protocollen om te sequencen met de MinION en het trainen van buitenlandse collega’s zijn mooie eerste stappen op weg naar hopelijk dat idealistische, ultieme doel: Nooit meer een pandemie.