Wetenschappelijk onderzoeks- en opleidingsklimaat Labmicta
22-03-2022
Als zelfstandig medisch microbiologisch lab combineert Labmicta gemakkelijk haar ‘voeten in de klei’-mentaliteit met haar wetenschappelijke activiteiten. Om behandelaren en hun patiënten optimale infectiezorg in alle facetten te bieden, is wetenschappelijk actief blijven belangrijk. Daarnaast is Labmicta een opleidingslab, wat de wetenschappelijke status verder versterkt.
Onderzoek voor betere patiëntzorg
Arts-microbioloog Tobias Engel promoveerde onlangs aan de Radboud Universiteit in Nijmegen. Met de daarmee behaalde doctorsgraad kunnen hij en andere gepromoveerde collega’s zelfstandig hoogstaand wetenschappelijk onderzoek doen. Vaak in samenwerking met academische centra en/of universiteiten. Wetenschappelijk onderzoek leidt regelmatig tot nieuwe ontdekkingen, technieken of protocollen waarmee de zorg voor patiënten verder verbeterd wordt. Kortom, een krachtige, positieve prikkel voor onze gedreven artsen-microbioloog. Zo ontdekte Tobias in zijn onderzoeken naar schimmels in de longen van patiënten met taaislijmziekte bijvoorbeeld hoe deze zich aanpassen in die specifieke omgeving.
Academisch opleidingslab
In Twente is helaas geen universiteit die opleidt tot arts-microbioloog of medisch moleculair bioloog. Desondanks kunnen deze artsen in opleiding tot specialist (aios) een deel van hun opleiding volbrengen bij Labmicta. Zo verbinden we scholing, wetenschap en praktijk met elkaar. Ervaring opdoen bij een lab als Labmicta is interessant omdat het hier anders werkt dan bij een ziekenhuislab. Zo blijkt ook uit de verhalen van aiossen Ger-Jan en Ditmer. Wij geven ze waardevolle ervaringen mee en ontvangen van hen een frisse kijk op hoe wij de dingen doen en we houden op deze manier feeling met het wetenschappelijke onderwijs. De bestuurder van Labmicta, Nashwan al Naiemi, koestert als arts-microbioloog de wetenschappelijke kant van zijn vak. Hij begeleidt daarom met veel plezier zelf de artsen in opleiding tot arts-microbioloog of medisch moleculair bioloog. Daarnaast vervullen enkele van onze gepromoveerde arts-microbiologen regelmatig de rol van copromotor -een soort mentor- bij promovendi. Vanuit die rol begeleidde Nashwan onlangs Julia Keizer, die promoveerde op het onderwerp antimicrobiële resistentie.
Lees hieronder het proefschrift van Tobias Engel over zijn onderzoek naar schimmels bij patiënten met taaislijmziekte: https://bit.ly/35y806R
Er verscheen ook een publicatie over een hele nieuwe schimmel die Tobias in zijn opleidingstijd mede ontdekte: https://bit.ly/3wpoNEA
Hier vind je het proefschrift van Julia Keizer, die Nashwan begeleidde als copromotor: https://bit.ly/3IyialL