in opleiding tot arts-microbioloog bij Labmicta

Ger-Jan Fleurke is in opleiding tot arts-microbioloog bij Labmicta

Elk jaar verwelkomen we in de vorm van een aios (arts in opleiding tot specialist) een nieuw gezicht in de medische staf van Labmicta. Op dit moment is dat Ger-Jan Fleurke. Hij volgt de opleiding tot arts-microbioloog bij het UMCG, waar Labmicta nauwe banden mee heeft. Sterker nog; Labmicta is een van de twee perifere opleidingscentra waar je als aios vanuit Groningen een deel van je opleiding kunt volgen. Naast artsen-microbioloog leiden we ook medisch moleculair microbiologen op. Het onderschrijft onze status van opleidingscentrum.

Alle kneepjes van het vak

In het eerste anderhalf jaar van de opleiding leer je als aios de basics van de microbiologie in het UMCG. Daarna doe je meerdere stages. Labmicta is als perifeer opleidingscentrum een logische keuze volgens Ger-Jan. “In het lab van het UMCG lever je voornamelijk (deels complexe) diagnostiek voor het ziekenhuis. Bij Labmicta leer ik ook dingen die ik daar niet kan leren, zoals diagnostiek voor huisartspraktijken (1e lijnszorg). Dat is heel belangrijk, want een meerderheid van de artsen-microbioloog belandt na de opleiding bij een lab buiten het ziekenhuis. Je moet dus alle kneepjes van het vak leren en dat kan bij Labmicta. Ook het inspelen op de 0e lijn, consumenten en bedrijven, maakt Labmicta uniek en is van toegevoegde waarde voor mijn opleiding.”

Verschillende stages bij Labmicta

Formeel is arts-microbioloog en bestuurder Nashwan Al Naiemi zijn begeleider en eindverantwoordelijke, maar in de praktijk kan Ger-Jan bij alle artsen-microbioloog van Labmicta terecht voor adviezen en praktijkbeoordelingen. “Er heerst hier een heel open sfeer, iedereen is vriendelijk en behulpzaam. Dat geldt overigens voor de hele organisatie. Soms voelt het aan als één grote familie.” In zijn jaar bij Labmicta doet Ger-Jan verschillende soorten stages. “Zo loop ik nu mee op de afdeling bacteriologie, ga ik straks naar virologie en daarna begint mijn consultstage. Dan houd ik me niet meer zo bezig met de kweken zelf, maar bekijk ik vooral de klinische kant. Ik geef behandeladviezen, beantwoord vragen van en neem proactief contact op met behandelaren. Die consulten zijn een belangrijk deel van ons vak. In de praktijk leer je veel over wat goed gaat of wat beter kan. Je bent lerend aan het werk.”

Breed palet aan infectiezorg

Als hij klaar is bij Labmicta moet Ger-Jan nog 2,5 jaar tot hij zich officieel arts-microbioloog mag noemen. Of we hem in de toekomst terugzien in Hengelo? “Ik zet al mijn opties en interesses op een rijtje, maar de kans is zeker aanwezig. Labmicta is een vooruitstrevend en proactief lab met een brede kijk op het veranderende zorglandschap. We leveren een breed pallet aan infectiezorg; van complexe vraagstukken tot hoogvolume en 0e lijns diagnostiek. Dat maakt het een unieke speler op de markt met oog voor de nieuwste technieken en innovaties, zoals next generation sequencing. Een mooie werkplek voor een arts-microbioloog.”