Verdere waarborging kennis en expertise in Tanzania

25-01-2024

Begin december reisde onze collega Laura Manrho met een afvaardiging van het KNCV Tuberculosefonds naar Tanzania. Daar zette ze zich twee weken lang in voor ‘Nooit meer een pandemie’, een project van KNCV, waar Labmicta een partner van is. In het laboratorium in Dar es Salaam trainde ze medewerkers van het National Institute for Medical Research (NIMR) en Central Tuberculosis Reference Laboratory (CTRL) in het toepassen van de vooruitstrevende techniek Next Generation Sequencing (NGS) bij diagnostiek op tuberculose.

Met KNCV naar Tanzania

Labmicta heeft veel kennis van en ervaring met tuberculosediagnostiek en NGS. Daarom ontwikkelden we voor dit project samen met het tuberculose referentielaboratorium van het RIVM en KNCV verschillende testprotocollen. Daarmee kunnen de buitenlandse laboratoriummedewerkers op een handzaam apparaat met de hypermoderne techniek NGS testen op tuberculose én antibioticaresistentie detecteren. Tijdens een bezoek aan ons laboratorium in Hengelo eind 2022 leerden de vakgenoten uit onder meer Tanzania te werken met de MinION, een handzaam apparaat waar NGS op uitgevoerd wordt.

Laura: “In december 2023 reisden wij af naar diezelfde vakgenoten in Tanzania. Tijdens ons bezoek keken we samen met hen of alle benodigde apparatuur en de protocollen voor de testen naar wens werkte, herhaalden we de training en beantwoordden we hun vragen. De onderlinge verdeling was helder: KNCV belichtte vooral de theoretische en technische kant, wij de toepassing van de testprotocollen in de praktijk. De analisten die we trainden delen de opgedane kennis weer met collega’s in andere laboratoria in Tanzania. Dat zorgt voor een groter draagvlak van het project. In totaal nemen 12 Tanzaniaanse laboratoria deel aan het project.”

Labmicta naar Tanzania voor onderzoek Tuberculose

Techniek als waardevolle aanvulling

Laura: “NGS vormt een waardevolle aanvulling op de andere technieken die hier al toegepast worden bij onderzoek naar tuberculose. Met NGS is het mogelijk om álle in het patiëntmateriaal aanwezige ziekteverwekkers van infecties én heel veel stukjes van hun genetisch materiaal te ‘zien’. Daarmee kun je ook resistentie voor antibiotica detecteren. Daarnaast is diagnostiek zonder kweek mogelijk. Een ‘klassieke’ tuberculosekweek duurt normaal gesproken een paar weken. De toepassing van NGS levert dus tijdswinst op.”

Voor Tanzania – waar veel tuberculose voorkomt – levert de toepassing van NGS een belangrijke bijdrage aan de gezondheidszorg. Laura: “Ik sprak met een arts van de tuberculose-afdeling van een ziekenhuis. Ze gaf aan dat ze door NGS niet alleen sneller weet of en waarmee iemand besmet is, maar ook of er sprake is van antibioticaresistentie. Daardoor kan ze de behandeling eerder starten en gerichter antibiotica voorschrijven.”

Lancering project

Het project duurt in totaal 5 jaar en we zijn net over de helft. De coördinatie vanuit Labmicta is in handen van medisch moleculair microbioloog dr. Jeroen van de Bovenkamp. Door het delen van onze kennis en expertise hopen we een concrete bijdrage te leveren aan het eenvoudiger en sneller opsporen en behandelen van tuberculose.

Wil je meer weten over NGS? Lees dan hier verder.

Meer lezen over het project ‘Nooit meer een pandemie?’ Lees dan hier verder.

Labmicta naar Tanzania voor onderzoek Tuberculose