Basiskennis malaria

Labmicta draagt bij aan voldoende basiskennis van malaria in Nederland

09-09-2021

De inhoudelijke scholingen die Labmicta biedt zijn een mooie manier om kennis en expertise te delen. Want breed gedeelde kennis is volgens ons dé manier om optimale infectiezorg te leveren en ernstige (gevolgen van) infecties te voorkomen.

Snelle, accurate diagnose

Kim Tassche, senior analist parasitologie en relatiebeheerder, verzorgt diverse trainingen op gebied van parasitologie en de malaria-training is de meest gevraagde. Malaria is een infectie die Nederlanders oplopen in de (sub)tropen en wordt veroorzaakt door parasieten die via een muggenbeet je lichaam binnendringen. Kim: “Hoewel en tegelijkertijd doordat deze ziekte weinig gediagnosticeerd wordt in Nederland, is het essentieel dat analisten getraind blijven in het diagnosticeren van de verschillende soorten Plasmodium parasieten die malaria kunnen veroorzaken. Niet alleen omdat de accreditatieraad dit vereist, maar omdat het van levensbelang is voor die patiënten die het oplopen. Ook die enkele honderden patiënten per jaar verdienen een snelle, accurate diagnose en de best passende behandeling.”

Basis voor behandeling

“Juist doordat je deze parasieten zo weinig ziet, is het belangrijk dat je weet waaraan je ‘m herkent. Een belangrijke trend in ons vak is dat we steeds minder via de microscoop kijken en bijvoorbeeld met andere apparatuur op DNA-niveau naar parasieten in ontlasting zoeken. Om malaria snel en op de juiste manier te behandelen is de microscoop echter onmisbaar. In onze trainingen leer ik deelnemers hoe ze met dit instrument een ‘malariaparasiet’ herkennen. Op basis van de soort Plasmodium die analisten met hun kennis en kunde vaststellen, kiest de behandelend arts de beste behandeling,” vertelt Kim.

Optimale infectiezorg lever je samen

Kim werd zelf intensief getraind door en nam de malaria-trainingen over van een deskundige parasitologie, Truus Derks, die enkele jaren geleden met pensioen ging. Met plezier reist Kim nu door heel Nederland om collega-analisten en studenten op onder meer dit specifieke onderwerp te trainen. Kim: “Het is mooi dat Labmicta op deze manier haar kennis en expertise op peil houdt en vanuit die rol ook de expertise en kennis van collega’s kan vergroten. Optimale infectiezorg lever je namelijk nooit in je eentje.”