Word jij arts-microbioloog? Ditmer Talsma koos er bewust voor

Ditmer Talsma

‘Word jij arts-microbioloog?!’ Niet iedereen heeft een goed beeld van dit specialisme, maar Ditmer Talsma koos er bewust voor. “Ik vind het fascinerend dat micro-organismen je zo snel zo ziek kunnen maken. Eerst studeerde ik biologie, nu ben ik na de afgeronde studie geneeskunde als basisarts in opleiding tot arts-microbioloog. Eerst 2 jaar in Groningen, nu 1 jaar bij Labmicta en daarna weer 2 jaar in Groningen. Honkvast moet je dus niet zijn met dit beroep.”

Wat ik geweldig vind is dat in Nederland door de verschillende regionale laboratoria de afstand tussen aanvrager en lab klein is. Labmicta heeft zelfs een mooie afdeling relatiebeheer die deze contacten goed warm houdt. En met scholing bijvoorbeeld huisartsen helpt. Het is namelijk onmogelijk om van alle infectieziekten volledig op de hoogte te zijn, dus daarin ontzorgen wij hen.

Wat me bij Labmicta echt opvalt is dat de patiënt altijd centraal staat, ook al zien analisten alleen hun kweken. Zo was er een patiënt die meerdere keren in 1 maand werd getest op een urineweginfectie, maar telkens geen bijzondere uitslag had. Dan trekt men hier aan de bel om in afstemming met de arts-microbioloog verder dan het gangbare onderzoek te kijken. Mooi vind ik dat, die proactieve houding en laagdrempelige samenwerking hier in Hengelo.”