Microbiologie is essentieel voor de hele geneeskunde
Voor onze nieuwe aios (arts in opleiding tot specialist) Karen Stegeman werd de interesse voor de zorg al in haar jongere jaren gewekt. Karen: “Mijn vader is internist-nefroloog en mijn moeder werkt als jeugdarts bij de GGD. Zo groeide ik op met twee verschillende kanten van de zorg. Zelf had ik al vroeg interesse voor ontstekingen en infecties en de microbiologie sluit daar perfect op aan. Tijdens mijn studie geneeskunde koos ik heel bewust voor coschappen microbiologie, pathologie en radiologie. Het zijn disciplines die naar mijn mening onderbelicht zijn in de studie geneeskunde en dat vind ik jammer. Ik wilde per se kennis opdoen van die onderdelen, want ze zijn essentieel voor de hele geneeskunde en elke arts heeft ermee te maken.”
Klinische ervaring
Na haar studie werkte Karen 2,5 jaar bij de Interne Geneeskunde en de afdeling Maag-, Darm- en Leverziekten in het Martini Ziekenhuis in Groningen. Karen: “De directe zorg voor patiënten was leuk en leerzaam. Maar mijn interesse voor infectieziekten bleef sterk aanwezig en dan vooral de vragen: waarom is iemand ziek? Hoe moeten we de patiënt behandelen? Nadat ik meeliep bij verschillende laboratoria besloot ik dat ik de microbiologie in wilde en solliciteerde bij het UMCG voor de opleiding tot arts-microbioloog. Met passie oefen ik dit vak nu uit en zoek ik gericht naar antwoorden op die vragen ‘waarom en hoe?’. De klinische ervaring die ik eerder opdeed vind ik belangrijk voor een arts-microbioloog. Je adviseert zorgverleners continu over de behandeling van de patiënt. Dankzij die klinische ervaring kun je je in hen verplaatsen en is het makkelijker communiceren.”

Verschillende vraagstukken
Tijdens de vijfjarige studie tot arts-microbioloog loopt een aios één jaar stage in een perifere setting zoals Labmicta. Karen: “Dat vind ik weinig, want lang niet elke arts-microbioloog gaat in een universitair ziekenhuis werken. Labmicta bedient via diverse zorgverleners een grote en gemêleerde groep patiënten: van huisartsenpraktijken, ziekenhuizen en VVT-instellingen. Daar leer ik veel van en vraagstukken die je hier ziet ga je nog veel tegenkomen tijdens je werk.”
Ruimte voor vragen
Helemaal onbekend was Labmicta niet voor Karen. Eerdere aios’en deelden hun positieve ervaringen met haar. “Daardoor kwam ik binnen met hoge verwachtingen en die worden gelukkig waargemaakt. Ik voel me heel welkom en iedereen toont interesse. Ik kan veel vragen maar krijg ook vragen terug.” Momenteel leert Karen alle collega’s en testen op de labafdelingen kennen. Daarna volgen de autorisaties van uitslagen en uiteindelijk de consulten met zorgverleners. Maar daar blijft het niet bij. Karen: “Er is bij Labmicta veel aandacht voor de organisatie rondom het lab. Ik kan bij verschillende ondersteunende en adviserende afdelingen meekijken. Vooral de afdeling kwaliteit vind ik interessant. Als arts-microbioloog zeg je een hoop op basis van het werk van de analisten. Ik heb vertrouwen in de uitslagen van het lab want ik zie hoe professioneel het hier geregeld is. Maar ik wil snappen hoe die kwaliteit wordt gewaarborgd en waarop dat gebaseerd is. Het mooie aan deze leeromgeving is dat daar genoeg ruimte voor is. Ik heb het gevoel dat we er bij Labmicta samen voor gaan.”