Manuela Seijger is onze nieuwe deskundige infectiepreventie

“Ik vind het leuk om te pionieren en dingen te ontwikkelen,” zegt onze nieuwe deskundige infectiepreventie Manuela Seijger. Samen met Esther Worsseling zet ze de afdeling infectiepreventie van Labmicta stevig op de regionale kaart. Manuela heeft inmiddels ruime ervaring als deskundige infectiepreventie: “In 2015 begon ik met de opleiding. Ik liep destijds zelfs een week stage bij Labmicta om feeling te krijgen met de wereld van infectiezorg. Na mijn opleiding werkte ik bij verschillende VVT-instellingen en een ziekenhuis. Bij één van die instellingen werk ik nog steeds op detacheringsbasis vanuit Labmicta. In het ziekenhuis had ik een aantal afdelingen onder m’n hoede en was ik betrokken bij de ‘arbo-kant’ van infectiepreventie. Denk daarbij aan vaccinaties voor nieuwe medewerkers, een protocol schrijven voor prikaccidenten en normen voor desinfectiemiddelen opstellen.”

Met de ervaringen van een ziekenhuis en VVT-instellingen op zak maakt Manuela vanuit haar rol bij Labmicta ook kennis met een voor haar nieuwe doelgroep: huisartsenpraktijken. Manuela: “Labmicta bedient vrijwel alle huisartsenpraktijken in Oost-Nederland voor infectiezorg en ik kijk er naar uit om daar samen met Esther infectiepreventie als nieuwe service aan toe te voegen. Op een laagdrempelige manier zodat praktijken ons ook hiervoor weten te vinden en vragen durven te stellen als dat nodig is. We zijn er immers om te helpen! Overigens richten we ons naast de huisartsenpraktijken op VVT-instellingen in ons werkgebied. Daar komt mijn ervaring goed van pas.”

“Zo werken we samen aan een goede basis voor infectiepreventie in de eerste lijn. Onderdeel van de basis (in de hele zorg) is goede handhygiëne. We zien dat dat nog niet overal goed op orde is, dus daar blijven we veel aandacht aan schenken.” Binnenkort introduceert Labmicta speciaal voor huisartsenpraktijken een e-learning handhygiëne en persoonlijke hygiëne. Meld je daarvoor aan via www.labmicta.nl/aanmelden.

Manuela heeft zin om samen met Esther aan de slag te gaan. Er zijn genoeg infectiepreventievraagstukken in de regio en het aantal deskundigen is beperkt. “Gelukkig zijn de onderlinge lijnen kort en wordt er veel samengewerkt tussen alle deskundigen infectiepreventie in de regio. Zelf vind ik een combinatie tussen praktijk en beleid ideaal. Daarnaast heb ik veel lesgegeven. Dat helpt me bijvoorbeeld bij het uitwerken van scholingen. Maar onder meer webinars organiseren lijkt me ook een leuk idee voor de toekomst. Plannen genoeg!”

Blijf op de hoogte van de plannen op www.labmicta.nl/infectiepreventie. Of meld je aan voor onze eerstelijns nieuwsbrief Labminute voor huisartsenpraktijken en VVT-instellingen via www.labmicta.nl/aanmelden-labminute