Kwaliteitsadviseurs Dorien en Ellen trots op wederom behalen ISO-accreditatie

Labmicta staat voor topkwaliteit diagnostiek. Dat zeggen we niet zomaar, het is ook meetbaar. Zo voldoen we aan allerlei strenge normen en behaalden we onlangs wederom de accreditatie voor kwaliteit en competentie van ons laboratorium (ISO-15189). Deze is vier jaar geldig en ontvingen we van de toonaangevende Raad voor Accreditatie (RvA), die onlangs alles onder de loep nam om te toetsen of we doen wat we zeggen en zeggen wat we doen.

Goed geborgde werkprocessen

“Die hoge kwaliteit waar Labmicta om bekend staat zit in al onze mensen. Van de analisten en artsen-microbioloog tot onze adviserende en ondersteunende collega’s: iedereen ademt kwaliteit. De wederom behaalde norm zien we dan ook als verdienste van ons allemaal,” vertelt Dorien van Middelkoop. Samen met Ellen Visschedijk vormt zij de kwaliteitsdienst van Labmicta. Dorien: “We voeren de essentiële en verplichte kwaliteitschecks uit, borgen protocollen en processen maar gaan ook altijd een stapje verder. We zijn kritisch en open naar elkaar en onze collega’s. Kan iets beter of anders? Dan trekken we aan de bel. Onze kennis gebruiken we om processen te optimaliseren. Met de kwaliteitsdienst helpen we een omgeving creëren waarin we onze hoge kwaliteit kunnen blijven leveren en garanderen. Dat we voor de komende vier jaar weer voldoen aan de ISO-normen, is grotendeels het resultaat van goed geborgde werkprocessen.”

RvA toetst ons jaarlijks

Ellen: “Simpel gezegd betekent het dat de patiënt ervan uit kan gaan dat de uitslag die hij of zij krijgt, altijd goed onderbouwd is. Gaat er in uitzonderlijke gevallen toch iets mis, dan hebben we ook daarvoor een protocol. De RvA controleert en toetst ons jaarlijks. Drie jaar lang gebeurt dat steekproefsgewijs op verschillende onderdelen. En elke vier jaar, zoals onlangs, toetst de RvA ons op alle onderdelen van de norm. Een heel RvA-team bezoekt Labmicta dan twee dagen lang om alles grondig door te spitten. Van protocollen en managementzaken tot ons meldingssysteem en alle processen op de werkvloer.”

Aanvullend nam de RvA ook de point-of-care (POCT) testen die Labmicta faciliteert bij verschillende zorginstellingen onder de loep. De apparaten, scholingsdocumenten, kwaliteitsmonitoring en controle: alles voldoet aan de norm (ISO-22870). Dorien: “Alleen de afname van patiëntmateriaal verzorgen we niet zelf. We zijn wel verplicht om daar goede instructies voor te geven. Dat doen we bijvoorbeeld in ons vademecum en via scholing.”

Kwaliteit