Hoofdanalist Wouter Lubberts over automatisering op afdeling bacteriologie

Wouter Lubberts analist bacteriologie

“Automatisering blijft altijd ondersteunend aan mensenwerk,” zegt Wouter Lubberts. Hij werkt sinds 2009 bij Labmicta, eerst als senior analist en nu twee jaar als hoofdanalist op het bacteriologisch lab. “Op de bacteriologie zijn veel processen al geautomatiseerd. Zo kregen we vijf jaar geleden een WASPLAB, dat ons het inzetwerk en de incubatie uit handen nam. Deze machine ent alle voedingsbodems op dezelfde manier waardoor aflezen makkelijker gaat. Zo’n standaardisatie verhoogt de kwaliteit van ons werk.”

De komende tijd ligt de focus op het uitbreiden en verder optimaliseren van geautomatiseerde processen, om nog beter in te springen op de snelle ontwikkelingen in de medische microbiologie. Een wens die nog op het lijstje staat is een module voor automatische bacterieherkenning. “Deze module ondersteunt de analisten in de beoordeling van de kweken en bespaart ze veel werk.”

Verkorten van doorlooptijden

Met zijn team van analisten kijkt Wouter continu naar welke verbeteringen er mogelijk zijn. “We houden onze processen tegen het licht en kijken waar we tijd kunnen winnen, uiteraard zonder onze hoge kwaliteit te verliezen.” Komend jaar staat ook het verkorten van de doorlooptijden in het lab op de planning, zodat inzenders eerder hun uitslagen krijgen. Wouter geeft namelijk ook leiding aan de medische administratie, waar digitaal aanvragen een actueel thema is. Wouter: “Tot nu toe gaat er in het aanvraagproces veel handmatig. De inzender vult een papieren aanvraagformulier in, de medische administratie typt alles over in ons informatiesysteem GLIMS. Samen met onze aanvragers werken we er naartoe dat ze zelf de gewenste aanvraag digitaal invullen. In november is ZGT overgestapt op digitaal aanvragen en in december MST. Deze hoeven we alleen nog te scannen en te checken. Minder (handmatige) handelingen maakt het proces minder foutgevoelig en  werkt bovendien sneller, mits de aanvraag correct is ingevoerd. Een handmatige registratie duurt 1 à 2 minuten. Met COVID-19 (zonder de GGD aanvragen) zijn er nu dagelijks 900 registraties, dus digitaal aanvragen heeft zeker impact.”

Goed inspelen op verandering

Automatisering en digitalisering veranderen onze manier van werken, dat is soms wennen en vergt aanpassingsvermogen. Tegelijkertijd biedt het kansen om je vakmanschap op een andere of zelfs betere manier in te zetten. Als leidinggevende is Wouter trots op hoe zijn teams hierop inspelen. “Ze doen hun werk uitstekend en bewezen de afgelopen dynamische periode – met onder meer COVID-19 en veel nieuwe klanten – dat we goed kunnen inspelen op veranderingen en ons werk elke dag met veel plezier doen.”