Deskundige infectiepreventie Ilse Runhart kan flink aan de bak

In een ideale wereld was Labmicta misschien wel overbodig. Maar ziekmakende micro-organismen zijn er nu eenmaal en ontwikkelen en verspreiden zich voortdurend. Mede door het reisgedrag van de mens en ons veranderende milieu. Dus zetten we ons samen met anderen in voor het zoveel mogelijk voorkomen en goed behandelen van infectieziekten en snel indammen van uitbraken. Labmicta biedt het volledige pallet aan zorg rondom infectieziekten. Naast diagnostiek hebben we bijvoorbeeld ook een afdeling infectiepreventie.
Sinds januari is Ilse Runhart deskundige infectiepreventie bij Labmicta. Ze is geen onbekende voor ons: na haar opleiding Biologie en Medisch Laboratoriumonderzoek werkte ze tot 2017 als analist op onze afdeling bacteriologie. “Ik had het fijn maar wilde me verder verdiepen, dus begon ik aan de masteropleiding Gezondheidswetenschappen aan de UT. Toen ik daarmee klaar was zag ik de vacature voor deskundige infectiepreventie in Deventer Ziekenhuis. Ik solliciteerde, werd aangenomen en volgde intern de opleiding tot deskundige.” Ze werkte er 4,5 jaar toen ze de vacature voor dezelfde functie bij Labmicta zag. Ilse: “Ik dacht: dit lijkt me een mooie uitdaging! De afdeling helemaal opbouwen, samen met collega Esther Worsseling die nog in opleiding is tot deskundige.”
Infectiepreventie met focus op de 1e lijn
Het team kan meteen flink aan de bak, want er is al jaren een tekort aan deskundigen infectiepreventie in heel Nederland. Ilse: “Ik sta te springen om ook op dit onderwerp ‘onze’ huisartsen te ondersteunen. Daar is de vraag – mede door het dreigende huisartsentekort – groot en de drempel laag, want we bedienen hen al op veel vlakken. Daarnaast kunnen wij veel betekenen voor zorginstellingen zonder deskundige infectiepreventie in dienst, zoals verpleeg- en verzorgingshuizen. Vanzelfsprekend zoeken we de verbinding met collega-deskundigen zoals bij de GGD en de ziekenhuizen. Het delen van kennis is waardevol en alleen samen krijgen we vraag en aanbod meer in balans.”
Betere handhygiëne in zorginstellingen
Er is dus nog een hoop werk te verzetten voor dit kersverse team. Wat Ilse als eerste hoopt te bereiken? “Eén van mijn doelen is het verbeteren van de handhygiëne in zorginstellingen. Dat is het gemakkelijkste en goedkoopste instrument om verspreiding van ziekmakende bacteriën en virussen te voorkomen en daar valt nog veel winst te behalen. Ik wil meer bewustzijn creëren en professionals aanleren hoe je op de juiste manier je handen desinfecteert. De voorwaarden die we hiervoor hanteren zijn: korte mouwen en zonder sieraden, horloges en nagellak.” Dat kan tot wel 50% van de vermijdbare infecties bij zowel patiënt als zorgverlener voorkomen! Naast het geven van adviezen, ontwikkelt het team ook verschillende toegankelijke e-learnings met uiteenlopende thema’s en biedt het audits en scholingen op het gebied van hygiëne en infectiepreventie aan.
Infectiepreventie voor lagere antibioticaresistentie
Infectiepreventie raakt ook de antibioticaresistentie (ABR). Logisch, want zonder goede preventiemaatregelen krijgen resistente bacteriën de kans om zich snel te verspreiden. Daarom lig je in isolatie als je in het ziekenhuis besmet bent met een BRMO- of MRSA-bacterie, ook als je het alleen bij je draagt en er niet ziek van wordt. Ilse: “Laat je alles op z’n beloop, dan krijg je uiteindelijk bacteriën die voor alle antibiotica resistent zijn. In het ergste geval kun je dan aan een simpele infectie overlijden. Dat gebeurt soms al en willen we absoluut voorkomen.” Nederland loopt in Europa voorop in de strijd om ABR in de kiem te smoren. In sommige landen koop je antibiotica bijvoorbeeld zonder doktersrecept in de drogisterij. Daarmee werk je ABR in de hand, volgens Ilse: “Antibiotica is niet altijd nodig en de benodigde hoeveelheid en het type kan alleen een arts bepalen. Onze artsen-microbioloog geven hierover scherpe behandeladviezen.”
Ilse is blij weer terug te zijn bij Labmicta, al is het in veel opzichten een andere organisatie dan toen ze vertrok. “Echt een wereld van verschil. Niet alleen zijn er nu veel meer collega’s en projecten, het is ook een hele open en dynamische organisatie geworden waar alles bespreekbaar is. Je ideeën worden serieus genomen en je mag ermee aan de slag. Mede dankzij het huidige bestuur is Labmicta een toekomstgericht, innovatief en vooruitstrevend laboratorium met landelijk een stevige positie. En niet onbelangrijk: met een heldere visie op infectiepreventie.”