Arts-microbioloog Tobias Engel promoveerde aan de Radboud Universiteit

Arts-microbioloog Tobias Engel

Onlangs promoveerde arts-microbioloog Tobias Engel aan de Radboud University in Nijmegen en behaalde daarmee zijn doctorsgraad. “Ik onderzocht via meerdere studies schimmels bij patiënten met taaislijmziekte (CF, Cystic Fybrose). In gezonde longen groeien geen schimmels, maar in door CF beschadigde longen wel. Ik onderzocht welke schimmels er voorkomen, hoe je deze zo gevoelig mogelijk diagnosticeert en hoe ze evolueren in de longen. Dat vind ik nou het leuke aan mijn vak, dat micro-organismen veranderen en allesbehalve statisch zijn!.”

Lees het proefschrift van Tobias hier: https://bit.ly/35y806R

Hoe helpt onderzoek doen je in je dagelijkse werk? “Ik houd mijn vakkennis actueel en doe soms hele nieuwe inzichten op door onderzoek. Dat alles helpt om de dienstverlening en zorg voor patiënten en hun behandelaren verder te verbeteren. Onderzoek doe je overigens nooit alleen, dus je houdt ook waardevolle partners dichtbij,” aldus Tobias.

Hij begon in april 2020 als arts-microbioloog bij Labmicta, het hectische begin van de Covid-19-pandemie. “Als aios (arts in opleiding tot specialist) deed ik vooral ervaring op bij verschillende ziekenhuislabs: kleinschalig, met interne korte lijnen. Labmicta werkt echter met diverse ziekenhuizen én huisartspraktijken, verpleeghuizen, GGD’en. Die diversiteit is uitdagend. Als arts-microbioloog bied ik met (telefonische) consulten toegevoegde waarde voor behandelaren. We zijn scherp op ‘overdiagnostiek’ en bellen proactief als een uitslag mogelijk verwarring oplevert en adviseren soms ook om juist níet te behandelen.

Als onafhankelijke stichting springt Labmicta snel in op nieuwe kansen en komt ze in actie waar nodig. “Dit vraagt veel van onze organisatie. Gelukkig kijkt het bestuur altijd naar wat het beste is voor de werknemers en is er veel wederzijds respect. Iedereen werkt extra hard en onze analisten zelfs tot diep in de nacht. Ik ben trots op onze flexibele organisatie!” besluit Tobias