Arnold Piek: onze nieuwe aios

Elk jaar verwelkomen we bij Labmicta een nieuwe aios (arts-assistent in opleiding tot specialist). Sinds 2018 heeft Labmicta in samenwerking met het UMCG namelijk een erkende academische opleidingsplek voor arts-assistenten in opleiding tot arts-microbioloog. Onlangs doorstonden we vlekkeloos de visitatie van de Registratiecommissie Geneeskundig Specialisten (RGS) waarin ze de opleidingsplek onder de loep namen: we kregen nul verbeterpunten en veel complimenten! Wat vindt onze nieuwste aios eigenlijk van deze opleidingsplek bij Labmicta?

In ontwikkeling

Arnold Piek: “Labmicta is een dynamische organisatie die inspeelt op allerlei ontwikkelingen binnen en buiten de microbiologie. Dat vind ik ook zo leuk aan dit vak: micro-organismen ontwikkelen zich, er ontstaan nieuwe resistenties en nieuwe technieken veranderen de manier van diagnostiek. Dat creëert volop mogelijkheden.

Ik koos voor microbiologie omdat je als arts-microbioloog een soort tussenpersoon bent. Enerzijds is er de patiënt –al zie je die in de regel niet– en zijn behandelaar, anderzijds is er de expertise en kennis van het laboratorium. Met onze behandeladviezen vormen we een belangrijke schakel in de zorg voor patiënten. En elk medisch specialisme krijgt wel eens met microbiologie te maken, bijvoorbeeld bij een wondinfectie na een operatie. Saai wordt het dus nooit!”

Verschillende vraagstukken               

De specialisatie tot arts-microbioloog duurt vijf jaar. Naast de hoofdopleiding in het UMCG loopt een aios meerdere stages. “Sommige aspecten van de opleiding leer je niet in Groningen, maar wel in een laboratorium buiten het ziekenhuis zoals bij Labmicta. Dat is belangrijk: als arts-microbioloog moet je alle facetten van het vak leren, niet alleen de (deels complexe) diagnostiek die een academisch ziekenhuis verricht. Labmicta bedient zowel de 1e als 2e lijnszorg waardoor je veel verschillende vraagstukken krijgt. En er is een breed aanbod aan specialisaties, zoals tuberculose en Next Generation Sequencing (NGS). Dat maakt het een interessante opleidingsplaats.” De afgelopen tijd maakte Arnold kennis met de verschillende labafdelingen. “Zo leerde ik alle testen, processen en alle collega’s kennen.” Nu houdt Arnold zich bezig met labdiensten, autorisatie van labuitslagen en is hij een vraagbaak voor analisten. Ten slotte volgen de consulten en klinische overleggen. Arnold: “Voor vragen en advies kan ik naast mijn officiële opleiders Nashwan al Naiemi en Annelies Riezebos-Brilman terecht bij alle artsen-microbioloog van Labmicta. Iedereen heeft weer zijn of haar eigen expertise, het is maar net welke vraag je hebt.”

Kruisbestuiving

Ondanks dat hij nieuw is bij Labmicta duurde niet lang voordat Arnold zich thuis voelde. “Van de vorige aios’en hoorde ik al goede verhalen over Labmicta. Het is een groot laboratorium maar dat voelt niet zo. Iedereen kent elkaar en de sfeer is laagdrempelig. Je krijgt echt een teamgevoel en dat draagt bij aan waar het uiteindelijk om draait: het leveren van goede patiëntenzorg. Ik leer van de mensen hier en andersom bied ik ook weer nieuwe inzichten die tot nadenken aanzetten. Die kruisbestuiving vind ik heel leuk.”