Petra Brinkman & Sandra Meijer: al 30 jaar vertrouwde gezichten bij Labmicta

Petra Brinkman & Sandra Meijer

 

 

 

 

 

 

 

 

“Het is niet moeilijk om het hier lang vol te houden”, concludeert Petra Brinkman. Daar is zij het levende bewijs van: ze werkt al 31 jaar bij Labmicta. Ook collega Sandra Meijer is met 30 jaar een Labmicta-veteraan. Het geheim van hun lange adem? ”Afwisseling”, aldus directie-assistent Sandra. “Door de jaren heen werkte ik voor veel verschillende collega’s. Ik ondersteun de directeur en bestuurder met allerlei secretariële werkzaamheden. Het meeste werk zit ‘m in wat ik de ‘bezemwagen’ noem. Alles wat uit een vergadering of overleg voort komt, pak ik op. Mijn werk draait om verbindingen maken en daarop is ook mijn mindset afgestemd. Als ik aantekeningen maak, weet ik meteen bij wie ik waarvoor moet zijn en wat op welke actielijst moet. Daar komt die jarenlange ervaring goed van pas. Ik ben ook een van de laatsten der Mohikanen die nog in steno schrijft”, lacht Sandra. “Het is maar goed dat ik mijn eigen aantekeningen uitwerk.”

Petra werkte 27 jaar bij de medische administratie voor ze vier jaar geleden secretaresse van de medisch staf werd. “Ik doe allerhande dingen ter ondersteuning: de roostering, mailafhandeling, afspraken maken, vergaderingen beleggen, notuleren en rapporteren. De roosters maken is soms net rummikub… Maar ook ik ben het grootste deel van de dag bezig met dingen die tussendoor komen.” Het meest pittige aan hun werk? Sandra: “De open eindjes. Je bent afhankelijk van anderen om dingen gedaan te krijgen.” Daar is Petra het mee eens: “Wachten op reactie zorgt soms voor (flink wat) extra gepuzzel. Daar is die ander zich niet altijd bewust van. Maar het hoort bij ons vak, dat gewoon erg leuk en allesbehalve saai is.”

Na al die jaren gaan de dames nog met plezier naar het werk. Sandra: “Het leuke aan mijn functie is het onverwachte en ongeplande. Daardoor sta ik altijd in de actiemodus.” Petra: “Ik ervaar veel vrijheid en zelfstandigheid en deel mijn dag naar eigen wens in. Daarnaast hebben Sandra en ik veel aan elkaar: we bieden een luisterend oor, geven en vragen elkaar advies en hebben veel lol samen.”

Ze zagen hoe Labmicta door de jaren heen flink veranderde. Petra: “Dertig jaar geleden werkten we op grote bruine computers en typemachines. De organisatie was kleiner en de lijntjes waren korter. Het voelt nu meer als een echt bedrijf, maar de sfeer onderling is heel goed.” Sandra: “Vroeger was het heel ‘ambtenaar-achtig’. Je sprak de artsen-microbioloog zelfs aan met ‘dokter’. Daar zou de huidige staf raar van opkijken. Tegenwoordig is alles flexibeler en laagdrempeliger. Ik heb niet de behoefte om wat anders te doen. Als ik mijn ideale vacaturetekst zou moeten maken, zou ik precies schrijven wat ik nu doe.”