Veelgestelde vragen over nieuwe test op bacteriële vaginose en nieuwe vaginale afnameset

08-10-2023

Voor een gerichte diagnose van bacteriële vaginose (BV) voert Labmicta vanaf 2 oktober een moleculaire PCR-test uit. Naar aanleiding van deze nieuwe test stelden we een afnameset samen voor alle onderzoeken op vagina-, cervix- en fluor-uitstrijken: vaginale afnameset [H]. De vaginale afnameset bestaat uit 2 afnamematerialen: de nieuwe Aptima-swab en de bekende E-swab regular. Deze set is geschikt voor bacteriële vaginose PCR en een algemene bacteriologische genitale kweek, en voor een gistkweek en soa-panel.

Hieronder geven we antwoord op de meest gestelde vragen over de nieuwe afnameset en diagnostiek op bacteriële vaginose. Neem voor overige vragen dan contact op met onze afdeling relatiebeheer via relatiebeheer@labmicta.nl of (088) 537 4245.

FAQ

Voor algemeen bacteriologisch onderzoek inclusief bacteriële vaginose gebruik je onze nieuwe vaginale afnameset [H]. Deze bestaat uit een Aptima-swab en een E-swab regular (roze dop) en is bedoeld voor uitstrijken van vagina, cervix en fluor.

Bacteriële vaginose (BV) is één van de mogelijke oorzaken van fluor vaginalis (vaginale afscheiding) bij vrouwen in de vruchtbare leeftijd (12-55 jaar). Bij BV is de verhouding van de verschillende bacteriën in de vaginale flora verstoord. De nieuwe PCR-test is een gerichte en gevoelige test waarmee we vaststellen of er daadwerkelijk sprake is van BV. Deze voeren we op werkdagen uit en de uitslag is binnen 2-3 dagen bekend.

Met deze nieuwe afnameset, die de Aptima-swab en E-swab regular bevat, kun je dus onderzoek laten doen naar algemeen bacteriologisch onderzoek inclusief bacteriële vaginose. Het is niet mogelijk om deze twee onderzoeken los van elkaar aan te vragen (zie aanvraagformulier) en daarom neem je voor deze onderzoeken ALTIJD de beide swabs af. Met de E-swab regular in deze afnameset kan voor een completer beeld aanvullend een gist-kweek of soa-panel worden uitgevoerd.

 

Gebruik Aptima-swab:
Onderzoek op BV is alleen mogelijk als je materiaal afneemt met de Aptima-swab. Het medium hierin doodt het microbioom waardoor de verhouding van bacteriën niet verder verandert in de buis. Want juist die verhouding van de verschillende bacteriën in de vaginale flora is waar het bij het aantonen van BV om draait.

 

Gebruik E-swab regular:
Voor algemeen genitaal bacteriologisch onderzoek wil je juist dat bacteriën nog verder groeien, dus hiervoor gebruik je altijd de E-swab regular. Naast een algemeen genitaal bacteriologisch onderzoek kunnen we het met de E-swab regular afgenomen materiaal ook gebruiken voor een gist-kweek of soa-panel.

Als je alleen een gistkweek of soa-panel wil aanvragen kan dit met de vaginale afnameset [H]. Je gebruikt dan alleen de E-swab regular en doet deze na afname in de sealbag. De ongeopende Aptima-swab doe je los in de zeegroene envelop. Je kunt voor het aanvragen van alleen een gistkweek of soa-panel ook de afnameset E-swab regular gebruiken.

Omdat de E-swab regular zowel als aparte afnameset verkrijgbaar is en ook in de nieuwe vaginale afnameset [H] zit, kan de voorraad E-swab regulars in jullie praktijk te groot worden. Geef in dat geval gerust wat sets mee terug aan de chauffeur, want het is jammer als afnamemateriaal over datum de gaat.