Trend: toename infectieziekte schurft
19-09-2023
Het nieuwe studiejaar is weer begonnen! Eén van de trends die we zien is een toename van de infectieziekte schurft (scabiës). Uit recent onderzoek van Nivel blijkt dat het aantal gevallen van schurft ook dit jaar weer is toegenomen en dan vooral onder jongeren. Op plekken waar veel mensen dicht op elkaar leven, zoals in studentenhuizen, komt deze infectieziekte sneller voor.
Oorzaak schurft
Op de labafdeling Parasitologie van Labmicta onderzoeken analisten de door huisartsen ingestuurde huidschilfers van patiënten op schurft. De ziekte wordt veroorzaakt door de schurftmijt: een klein, spinachtig beestje dat je met het blote oog niet kunt zien. De mijt graaft gangetjes in de huid en legt daar eitjes. Dit klinkt misschien ‘onsmakelijk’ maar schurft is niet iets om je voor te schamen. Het is een onschuldige ziekte die in principe iedereen kan krijgen door langdurig (meer dan 15 minuten) of regelmatig huidcontact met iemand die de schurftmijt bij zich draagt.
Voorkomen en genezen
Schurft gaat niet vanzelf over, dus als je deze ziekte vermoedt is het belangrijk dat je zo snel mogelijk de huisarts bezoekt voor een diagnose en behandeling. In principe ben je binnen 12 uur na de start van je behandeling niet meer besmettelijk. Als je eenmaal schurft hebt, is een behandeling dus onvermijdelijk. Die behandeling is echter best intensief voor degene die schurft heeft en voor zijn nauwe contactpersonen of huisgenoten, dus voorkomen is beter dan genezen. Met eenvoudige maatregelen kun je de kans op schurft aanzienlijk verkleinen. Kijk voor meer informatie op de websites van GGD Twente en RIVM.