Labmicta analyseert alle door de regionale GGD, huisarts en fertiliteitskliniek afgenomen soa-testen op specifieke ziekmakende micro-organismen (virussen, bacteriën, parasieten). Hoewel deze diagnostiek in aantallen varieert, zien we meestal klassieke pieken na de zomervakantie en carnaval. Het is immers een infectie die je oploopt tijdens seks. Heel onverwacht bracht Covid-19 deze diagnostiek de afgelopen periode niet aanzienlijk omlaag. Dit type infectie bespreken we liever niet, maar kennis erover en tijdig actie ondernemen zijn essentieel: het kan bijvoorbeeld onvruchtbaarheid voorkomen.
Meest geanalyseerde soa’s
Op onze moleculaire afdeling onderzoeken we urine en uitstrijkjes op ziekmakende soa-bacteriën of virussen en diagnosticeren we vooral deze top 3:
- Chlamydia (bacterie, kan vrouwen onvruchtbaar maken)
- Gonorroe (bacterie)
- Trichomonas (parasiet)
Op de afdeling serologie speuren we in bloed naar soa micro-organismen of juist naar antistoffen, om aan te tonen dat iemand eerder een soa doormaakte. Dit doen we veel voor patiënten van de fertiliteitskliniek. Op serologie is dit de top 3 meest voorkomende soa:
- Syfilis (bacterie, laatste jaren in opmars, kan zelfs je hersenen infecteren)
- Hepatitis B (virus)
- Hiv (virus)
Kennisdeling voor zinnige, zuinige zorg
Als medisch microbiologisch laboratorium diagnosticeren we niet alleen, onze artsen-microbioloog geven behandelaren ook gerichte adviezen gebaseerd op onze labuitslagen. Daarnaast delen we onze infectiekennis graag, want voorkomen is immers nog beter dan genezen. We doen dit onder meer door scholingen voor medische professionals. Een nieuwe ontwikkeling die aansluit op een trend in de markt, is dat we ook toewerken naar het laagdrempelig verhogen van de infectiekennis bij consumenten en bedrijven. In het kader van preventie maar ook voor het snel krijgen van de beste behandeling. Kortom, Labmicta zet zich ook in voor zinnige en zuinige zorg.