Soa-diagnostiek in hoogvolume laboratorium

14-11-2023

Labmicta is het enige zelfstandige laboratorium met een hoogvolume lab (HVL), waarin we met de meest geavanceerde machines snel en efficiënt grote aantallen patiëntmateriaal op de aanwezigheid van micro-organismen via PCR-testen kunnen testen. In de hoogtijdagen van de coronapandemie verwerkten we hier zo’n 12.000 testen per dag voor onze eigen regio en andere regio’s in Nederland. Sinds oktober 2023 verwerken de machines in ons HVL vooral grote aantallen soa-diagnostiek voor de GGD’en in Flevoland, Utrecht en Twente. Via aanbestedingen kregen we deze diagnostiek gegund.

Switch van corona naar soa

Om die switch te maken van grote aantallen corona- naar soa-diagnostiek, was het nodig om de machines in het HVL ‘om te bouwen’. Een team van analisten nam het voortouw en ging hiermee enthousiast aan de slag, samen met verschillende afdelingen binnen Labmicta. Een mooie teamprestatie met een eindresultaat om trots op te zijn! Die ‘ombouw’ bleek namelijk een flinke klus. Labmicta doet al jarenlang soa-diagnostiek, maar voerde dit voorheen uit op een andere labafdeling met andere machines en systemen.

Testen, valideren en aanpassen

In ons HVL is het nu dankzij de ombouw mogelijk om de hoge aantallen soa-diagnostiek die we verkregen via aanbestedingen te verwerken via geavanceerde machines zoals die van Hamilton Benelux BV. Met hulp van de medisch moleculair microbioloog van Labmicta en een specialist van Hamilton, heeft het betrokken analistenteam een halfjaar lang veel aangepast, getest en gevalideerd. De machines en software zijn hierdoor volledig op maat geprogrammeerd voor Labmicta.

Soa diagnostiek

Ruimte voor het bedienen van meer GGD’en

Labmicta ontvangt dagelijks zo’n 200 patiëntmaterialen voor soa-diagnostiek. Doordat we deze diagnostiek nu kunnen verwerken in het HVL, wordt het proces sneller en efficiënter uitgevoerd voor de diverse GGD’en. En er is nog voldoende capaciteit in ons HVL om ook andere GGD‘en te bedienen. Daarom doet Labmicta mee aan landelijke aanbestedingen. Overigens is niet zomaar alle diagnostiek geschikt voor verwerking in het HVL. Naast het HVL beschikt Labmicta nog over diverse andere labafdelingen. Met alle afdelingen bij elkaar zijn we in staat om vrijwel alle infectieziekten te diagnosticeren.