
RS: geen onschuldig virus
28-10-2021
Hoewel sterfte door het RS-virus in westerse landen zelden voorkomt, belanden er jaarlijks toch zo’n 2.000 Nederlandse kinderen mee in het ziekenhuis, waarvan 10% op de ic. Het is een serieus verkoudheidsvirus dat vooral voor jonge kinderen, maar ook voor ouderen of mensen met een zwak immuunsysteem echt gevaarlijk kan zijn. Doordat het virus vorig jaar een seizoen oversloeg, slaat het nu harder toe.
Diagnosticeren geeft duidelijkheid
Volgens arts-microbioloog Annelies Riezebos-Brilman kunnen we middels diagnostiek goed onderscheid maken met welk virus een patiënt is besmet. Dit gebeurt nog weinig, mede omdat er vaak geen gerichte behandeling is voor luchtweginfecties, zoals het RS-virus. Echter, op basis van symptomen kan in de meeste gevallen geen goed onderscheid gemaakt worden tussen de verschillende virale luchtweginfecties. Daarom nodigt Annelies artsen uit om juist vaker diagnostiek in te zetten.
Uniek fenomeen: zomerse RS-piek
Annelies: “Normaal begint het ‘RS-seizoen’ in oktober en volgt er daarna een piek in (kinder)ziekenhuizen. Die bleef vorig jaar uit en verschoof naar begin juni dit jaar. We hielden ons keurig aan de COVID-maatregelen, waardoor dit virus nauwelijks uitbrak maar desalniettemin bleef ronddwalen. We bouwden daardoor weinig weerstand op en toen we afgelopen zomer de maatregelen versoepelden, sloeg het virus ineens genadeloos toe. De ic’s in kinderziekenhuizen lagen vol en we bereikten de hoogste piek in de meldingen in maar liefst negen jaar. We horen weinig in bijvoorbeeld het nieuws over dit unieke fenomeen. Wat mij betreft mag er meer aandacht zijn voor het RS-virus.”
Snel diagnosticeren met POCT
Labmicta investeert aanvullend op haar reguliere diagnostiek in betrouwbare PCR-testen in de vorm van POCT (point-of-care-testing). Daarmee creëren we als het ware een mini laboratorium bij diverse zorginstellingen op locatie. Annelies: “Dit helpt om het virus snel en terplekke op te sporen en een eventuele uitbraak te voorkomen. Het is afwachten hoe dit virus zich gaat gedragen aankomende herfst en winter. Datzelfde geldt overigens voor het influenzavirus. Zeker voor aankomende maanden luidt daarom naast het diagnosticeren mijn advies: desinfecteer of was regelmatig je handen en bewaar voldoende afstand. Ben je ziek, blijf dan thuis. Eigenlijk dus aandacht voor infectiepreventie, want voorkomen is altijd beter dan genezen.