Opleving schurft in Nederland

Opleving schurft: besmettelijke infectieziekte (die iedereen kan krijgen)

29-03-2023

Huiduitslag en gekmakende jeuk door kleine spinachtige beestjes die onder je huid gangetjes graven en daarin eitjes leggen… Al sinds oktober 2021 neemt het aantal besmettingen met de infectieziekte schurft oftewel scabiës toe. In Overijssel is er momenteel sprake van een piek.

Ook bij Labmicta onderzoeken we opvallend vaker huidschilfers op aanwezigheid van dit jeukende beestje dan eerder. De exacte oorzaak van de piek is onbekend, maar schurft is erg besmettelijk en verspreidt zich als een lopend vuurtje. Het is belangrijk om aandacht te besteden aan deze infectieziekte. Niet omdat deze gevaarlijk is, maar vanwege het taboe dat erop rust gecombineerd met de hoge besmettelijkheid.

Schurft heeft niets te maken met slechte hygiëne, iedereen -van jong tot oud- kan het krijgen. Het gaat alleen niet vanzelf over dus een behandeling is altijd nodig: crème, eventueel aangevuld met medicatie en het wassen van kleding en beddengoed op hoge temperaturen. Naast de eventuele schaamte is de behandeling best een ‘klus’. Dit maakt de drempel voor het zoeken van hulp via je huisarts en het informeren van mensen met wie je fysiek in contact bent geweest soms hoog. Maar hoe eerder jij je laat behandelen en de mensen met wie je in contact was informeert, hoe kleiner de kans dat deze beestjes weer anderen besmetten en wakker houden van de jeuk…

Kijk voor meer informatie op:
Veelgestelde vragen over schurft – GGD Twente
Vragen en antwoorden Schurft (scabiës) | RIVM