Meer infecties met groep A streptokokken
03-02-2023
Berichten -soms verontrustend qua toon- over infecties met de groep A streptokokkenbacterie (GAS, de zogeheten ‘vleesetende bacterie’) duiken afgelopen weken ineens vaker op in het nieuws. Ook op onze labafdeling bacteriologie diagnosticeerden we in en na de kerstvakantie een stuk meer infecties met dit type bacterie dan normaal.
Alert
We zijn altijd al alert bij het diagnosticeren van de streptokokkenbacterie. Zo melden onze analisten elke ontdekte streptokokkenstam bij onze artsen-microbioloog. Daarnaast sturen we sinds kort geïsoleerde stammen naar het Amsterdam UMC voor typering. Onlangs kwam in het nieuws dat het RIVM de zogeheten meldingsplicht (sommige infecties zijn wij als laboratorium verplicht om te melden, zodat het landelijk goed gemonitord wordt) voor groep A streptokokken uitbreidde.
Verschillende ziektebeelden
Nu dragen veel mensen deze bacterie bij zich in neus, keel of op de huid. Hoewel de meeste mensen hier niet (ernstig) ziek van worden, kán deze bacterie wel hele nare gevolgen hebben. De groep A streptokok geeft hele verschillende ziektebeelden: van keelontsteking en huidinfecties tot roodvonk, kraamvrouwenkoorts, hersenvliesontsteking, bloedvergiftiging en ernstige onderhuidse infecties. Soms verspreidt deze bacterie zich via de bloedbaan door het lichaam en produceert ‘ie gifstoffen waar je heel ziek van kan worden. Als de bacterie via een wondje in onderliggend weefsel terechtkomt, kan de huid of spier ernstig of onherstelbaar beschadigd raken. Daarom heet de GAS ook wel de ‘vleesetende’ bacterie. In dat geval moet het aangetaste weefsel chirurgisch worden verwijderd.
Antibiotica
Het goede nieuws: een infectie met de groep A streptokok is gelukkig heel goed te behandelen met antibiotica. Hoe sneller je erbij bent, hoe beter. Waarom we deze bacterie nu meer zien is niet helemaal duidelijk. Eén verklaring is de COVID-19-pandemie. Toen hielden we ons aan allerlei maatregelen en bouwden we daardoor weinig weerstand op tegen verschillende virussen en bacteriën. Juist in dit seizoen gaan ze gemakkelijk rond en slaan ze soms harder toe door de verminderde weerstand. Daarom zien we nu naast bepaalde risico- en leeftijdsgroepen ook jonge en gezonde mensen in het ziekenhuis belanden met een GAS-infectie.