Infecties met Cryptosporidium-parasiet: lichte opleving in de nazomer

05-10-2023

Een week na die lekkere duik in het zwembad of waterplas ineens misselijkheid, diarree, darmkrampen of braken? Dan is er misschien sprake van een infectie met de Cryptosporidium-parasiet. We analyseerden in de afgelopen maanden heel veel poepmonsters en zien in ons laboratorium een lichte opleving van infecties met onder andere deze parasiet. De gemiddelde incubatietijd is 7-10 dagen maar kan oplopen tot 28 dagen, waardoor je weken na die duik nog onaangenaam ‘verrast’ kunt worden met vervelende klachten.

Meestal geen ernstige klachten

Vooral kinderen kunnen deze infectieziekte gemakkelijk oplopen. Gelukkig is dit in de meeste gevallen niet ernstig en verdwijnen de klachten bij gezonde kinderen en volwassenen vaak vanzelf, zonder een behandeling. Als de klachten echter langer aanhouden of je hebt een verzwakt immuunsysteem, dan is het altijd verstandig (opnieuw) je huisarts te bezoeken.

Besmetting via ‘vieze’ handen of verontreinigd water

Sommige Cryptosporidium-soorten zijn van dier op mens overdraagbaar (bijv. C. parvum) en andere van mens op mens (bijv. C. hominis). Besmetting vindt vaak plaats wanneer je met vieze handen aan je mond zit, met ongewassen handen eet, of als je water binnenkrijgt dat verontreinigd is met hele kleine beetjes ontlasting. Je kunt ook een besmetting oplopen bij het verschonen van luiers, via contact met dieren op (kinder)boerderijen of tijdens/na een toiletbezoek.

opleving Cryptosporidium

Was vooral je handen regelmatig en goed

Wat kun je doen om een infectie met de Cryptosporidium-parasiet te voorkomen? Goede (hand)hygiëne is het beste instrument hiervoor. Dus was vooral je handen regelmatig en goed, in het bijzonder na een toiletbezoek of bezoek aan de kinderboerderij. En let er bij het zwemmen op dat je geen water binnenkrijgt. Heb je eenmaal diarree? Maak dan het toilet regelmatig goed schoon.