
Infectiepreventie tegen antibioticaresistentie
09-11-2021
In de basis wil je met infectiepreventie de verspreiding van ziekteverwekkers voorkomen. Maar wist je dat infectiepreventie ook een krachtig middel is in de strijd tegen antibioticaresistentie?
Resistente versus ‘gewone’ bacteriën
Sommige infecties door ‘gewone’ bacteriën kun je onder andere voorkomen met goede handhygiëne. Dat gaat in het ziekenhuis verder dan alleen goed en regelmatig wassen; het dragen van korte mouwen en verwijderen van sieraden, horloges en nagellak hoort hier ook bij. Dit vergemakkelijkt het desinfecteren van handen en onderarmen. Voor onze analisten die bacteriële infecties aantonen is dit overigens dagelijkse kost. Helaas zijn er naast ‘gewone’ bacteriën steeds meer resistente bacteriën. De meest bekende zijn de zogenaamde bijzonder resistente micro-organismen (BRMO) en de MRSA. Hiertegen helpen de meeste antibiotica niet meer. Een gevaarlijke situatie, want antibiotica zijn soms onmisbaar in de behandeling van bacteriële infecties. Met de juiste infectiepreventiemaatregelen krijgen ook die resistente bacteriën minder kans om zich verder te verspreiden.
Infectiepreventie: gedrag dat soms levens redt
Infectiepreventie betekent het voorkomen van infecties en de verspreiding ervan, ongeacht de resistentie van de bacterie of het virus. De maatregelen bij een resistente bacterie gaan vaak veel verder dan bij een ‘gewone’ bacterie. Draag je een resistente bacterie bij je en ben je opgenomen in een ziekenhuis, dan ga je –ook als je er niet ziek van bent– in contactisolatie en word je alleen na strikte voorzorgsmaatregelen benaderd door anderen. Het toepassen van de juiste infectiepreventiemaatregelen is dus erg belangrijk en redt soms levens. Het is vooral een kwestie van gedrag. De deskundige infectiepreventie in opleiding en arts-microbiologen van Labmicta geven graag de juiste informatie en adviezen aan zorginstellingen zoals ziekenhuizen, huisartspraktijken, VVT’s en de GGD.
Veel aandacht voor antibioticaresistentie
Arts-microbioloog Fré Sebens: “In Nederlandse zorginstellingen is er gelukkig veel aandacht voor antibioticaresistentie, we lopen hier wereldwijd mee voorop. Antibiotica zijn soms onmisbaar, daarom willen we echt voorkomen dat steeds meer bacteriën resistent worden. Dat doen we met behulp van zorgvuldige diagnostiek, waardoor we weten welke bacterie de infectie veroorzaakt. Vervolgens adviseren we behandelaren of en welk type antibiotica hiertegen werkt en in welke dosering. Zo gaan we samen, ieder vanuit zijn rol, heel bewust om met antibioticagebruik.” Labmicta is verbonden aan het landelijke antibioticaresistentie (ABR) netwerk, dat als doel heeft antibioticaresistentie te voorkomen en verspreiding te bestrijden op regionaal niveau. Het netwerk neemt initiatieven om zorginstellingen in de regio’s op de hoogte te houden en te ondersteunen bij bijvoorbeeld een uitbraak van MRSA..