griepseizoen

Griepseizoen ‘geopend’? Diagnostiek helpt

03-12-2021

Ieder jaar is het griepseizoen ‘geopend’ zodra het aantal gerapporteerde patiënten met een influenza-achtig ziektebeeld (griepklachten) in 2 opeenvolgende weken groter is dan 51 per 100.000 inwoners: de zogeheten epidemische grens. Meestal bereiken we die al ergens in december. Voor het griepseizoen 2019-2020 werd die grens pas in week 6 van 2020 bereikt. Het is nu nog onzeker wanneer dit seizoen ‘geopend’ wordt, we houden de ontwikkelingen in de gaten.

Mogelijk extra grote griepgolf

De afgelopen periode bouwden we met z’n allen minder immuniteit op tegen influenza op, mede door de maatregelen vanwege de COVID-19 pandemie. Hierdoor kan de griep dit jaar extra vroeg en/of hard toeslaan. En we kampen ook nog met stijgende COVID-19-besmettingen en alle nadelige effecten daarvan. Naast infectiepreventie, dat verdere verspreidingen voorkomt, kan de diagnostiek in ons lab behandelaren helpen om de juiste acties te nemen. Patiënten met influenza of COVID-19 hebben soms klachten die op elkaar lijken, maar alleen diagnostiek geeft uitsluitsel over wie er eventueel besmet is en met welk virus..

Wie heeft COVID-19, wie influenza?

Een diagnose COVID-19 vraagt om andere behandelacties dan de diagnose influenza. En beide zijn bijvoorbeeld een indicatie voor isolatie, maar dan wel bij patiënten met hetzelfde virus. Zoals gezegd geeft alleen diagnostiek uitsluitsel. En dat kan helpend zijn in een seizoen waarin zowel COVID-19 als influenza tot vele besmettingen leiden. Voor die patiënten voor wie dit zinvol lijkt, kunnen behandelaren voortaan eenvoudig gecombineerde diagnostiek aanvragen via ons aangepaste aanvraagformulier.