Britse variant

Door slim investeren weet Labmicta snel wat het virus doet: Britse variant rukt op

29-06-2021

De Britse variant van het coronavirus wint nu ook in Twente terrein, blijkt uit onderzoek van Labmicta in Hengelo. Het streeklaboratorium ziet het als plicht de regio zo snel mogelijk inzichten te bieden in de verspreiding van Covid-19.

Labmicta kon vorige maand in samenwerking met het Erasmus Universitair Medisch Centrum in Rotterdam duizend Twentse testuitslagen over de periode van 21 januari tot 4 februari onderzoeken op de zeer besmettelijke Britse variant. Het resultaat was opmerkelijk: slechts 11 procent, veel minder dan het RIVM becijferde.

Nu is er een nieuwe bemonstering afgerond en blijkt Twente een inhaalslag te hebben gemaakt. Van de 3781 monsters van 20 tot en met 22 februari, waren 8,3 procent corona. En van die positieve testen betrof 56 procent de Britse variant.

„Die toename was de verwachting”, zegt labbestuurder Nashwan Al Naiemi. „Als besmettingen boven de 10 procent komen, dan gaat het daarna sneller. Maar gunstig is het lage aantal positieve uitslagen, voor welke variant dan ook. Dat was immers lange tijd boven de 10 procent. Voor ons is de Britse variant nu minder interessant. We weten immers dat de vaccinatie ertegen effectief is.”

„We hebben het onderzoek kosteloos voor de regio gedaan, als onze maatschappelijk plicht. Er is zoveel onrust. Onrust komt vaak door voorspellingen, vage informatie, verwachtingen, maar wij kunnen feiten leveren. Dan weet je waar je aan toe bent.”