
Covid-19 en Point-Of-Care-Testing (POCT)
Labmicta voert Covid-19 diagnostiek uit voor de GGD en diverse andere zorgorganisaties. Ons team relatiebeheer regelt het correcte afnamemateriaal hiervoor, in nauwe samenwerking met onze vervoersdienst, artsen-microbioloog en medisch moleculair microbioloog. Extra afnamesets ontvangen, vragen over het afnamemateriaal, de afname-instructies of Point-Of-Care-Testing (POCT)? Neem dan contact op via relatiebeheer@labmicta.nl of (088) 537 4245.
Aanvragen en afnemen
Vraag de Covid-19 diagnostiek, eventueel gecombineerd met influenza A/B snel en eenvoudig aan via Zorgdomein. Lukt dit niet? Print dan het juiste formulier:
- Aanvraagformulier COVID-19 en/of Influenza A/B diagnostiek
- Aanvraagformulier COVID-19 diagnostiek – serologie
Voor het afnemen van lichaamsmateriaal bij een patiënt of een medewerker met verdenking op Covid-19 volg je de instructies op de achterzijde van het aanvraagformulier.
Point-Of-Care-Testing (POCT)
Labmicta ondersteunt zorgorganisaties voor Covid-19 diagnostiek soms met POCT, ofwel sneldiagnostiek op locatie. Eerst met antigeen en inmiddels met veel gevoeliger moleculaire (PCR) sneldiagnostiek. POCT is aanvullend op de reguliere diagnostiek in ons laboratorium. Huisartsen helpt het hun praktijk open te houden door verdachte patiënten snel te diagnosticeren. Voor ziekenhuizen en overige zorgorganisaties zijn de sneltesten belangrijk voor het bewaken van het onmisbare personeelbestand en het uitzetten van de juiste behandelacties en isolatiemaatregelen voor patiënten.
Publieke gezondheidszorg (GGD)
Via onze partner voor de publieke gezondheidszorg, de GGD, ontvangen we lichaamsmateriaal dat we onderzoeken op de aanwezigheid van het coronavirus SARS-CoV-2. Labmicta doet dit voor diverse GGD’en in Nederland.
Alle Covid-19 diagnostiek voor GGD’en gebeurt in opdracht van het Ministerie van Volksgezondheid Welzijn en Sport/Dienst Testen. Deze diagnostiek doen we in ons hoogvolume laboratorium, dat geschikt is voor hoge aantallen materiaal. Op piekmomenten tijdens de pandemie verwerkten we hier maar liefst 12.000 materialen per dag.
De inrichting van dit laboratorium is flexibel, zodat we op basis van het aantal mensen dat zich laat testen via de GGD snel kunnen op- en afschalen.
Reguliere gezondheidszorg (1e en 2e lijn)
Ook voor organisaties in de reguliere gezondheidszorg in de 1e lijn (huisartsen- en verloskundigenpraktijken), 2e lijn (o.a. ziekenhuizen, GGZ) en VVT-instellingen diagnosticeren we lichaamsmaterialen op SARS-CoV-2. Deze diagnostiek valt onder de klinische zorg en wordt net als alle andere moleculaire diagnostiek uitgevoerd op onze moleculaire labafdeling. Deze bevindt zich op een andere plek dan het hoogvolume laboratorium. Die scheiding houdt de verschillende zorgstromen en processen optimaal.
