Jeroen van de Bovenkamp is Moleculair Microbioloog
De moleculaire labafdeling, die micro-organismen onderzoeken op genetisch niveau, bij Labmicta kreeg onlangs versterking in de vorm van Jeroen van de Bovenkamp. Hij is moleculair bioloog en is bijna klaar met de opleiding tot medisch moleculair microbioloog (MMM). Maar wat doet een medisch moleculair microbioloog precies? Jeroen: “Ik werk veel samen met de artsen-microbioloog. Die moeten erop vertrouwen dat de uitslagen van de moleculaire diagnostiek kloppen. Als MMM’er zit ik in de medische staf van Labmicta om de technische kant van de diagnostiek toe te lichten en uitslagen te duiden. Soms gaan we mee naar ziekenhuizen om de technologie uit te leggen tijdens een medisch diagnostisch overleg. Verder ontwikkel ik moleculaire testen, houd de kwaliteit ervan op peil en school analisten om ermee te werken. Alle ontwikkelingen op moleculair gebied houd ik bij door regelmatig landelijke werkgroepen te bezoeken en congressen bij te wonen. Dat geeft me inspiratie voor wat wij eventueel kunnen implementeren op ons lab.”
Specialisatie in moleculaire biologie
De interesse voor ‘erfelijk materiaal’ ontstond toen Jeroen biologie studeerde en zich specialiseerde in moleculaire biologie. “De PCR-test was toen in opkomst en ik wilde me hierin verder verdiepen. Na verschillende onderzoeken bij het Amsterdam UMC en de Wageningen Universiteit en een promotie aan het Erasmus MC ben ik uiteindelijk in de moleculaire diagnostiek terecht gekomen. Ik wilde dichter bij de patiënt staan.” Met een MMM’er in huis speel je sneller in op bijvoorbeeld uitbraken en pandemieën. “Daar zijn we voor opgeleid. Wij hebben de kennis en kunde en daarnaast een groot netwerk. Toen de Covid-19-pandemie uitbrak wisselden we veel informatie uit en ontwikkelden we zo al snel één van de eerste PCR-testen in Nederland.”
Hoogvolume diagnostiek
Onlangs won Labmicta de aanbesteding voor SOA-diagnostiek voor de GGD’en Flevoland en Utrecht. Jeroen is nu bezig om een groot deel van die diagnostiek van onze reguliere labafdelingen naar ons Hoogvolume Lab (HVL) te verplaatsen. Jeroen: “Het HVL is ideaal voor zulke hoge volumes en het proces wordt er een stuk efficiënter door. De apparatuur waar we nu Covid-19-samples op draaien is met wat aanpassingen ook geschikt te maken voor SOA-diagnostiek. Dat doe ik samen met analisten, ICT, applicatiebeheer en leveranciers van de apparatuur. Het is een team effort en dat past weer bij de filosofie van Labmicta. Dat een stichting als wij een Hoogvolume Lab heeft is trouwens uniek in Nederland!”
Next Generation Sequencing
De brede inzet van Next Generation Sequencing is dat ook; Labmicta past die techniek toe voor onderzoek naar tuberculose en typering van Covid-19-samples. “Uiteindelijk werken we er naartoe dat we in een klinisch sample niet gericht naar één micro-organisme zoeken, maar dat we met whole genome sequencing direct alle aanwezige micro-organismen identificeren. Een arts-microbioloog ziet dan wat ziekmakend is. Ik vind het van grote waarde dat Labmicta een heel NGS-team heeft.”
Teamgevoel
Al met al is Jeroen dus duidelijk op zijn plek bij Labmicta. “Dat begint al bij het bestuur, dat duidelijk weet welke richting het op wil. De inzet op nieuwe technologieën, het laagdrempelige karakter en het teamgevoel maken het helemaal af. We weten waar we als team aan werken: goede infectiezorg voor de patiënt.”