Aios Laura Hughes: Labmicta is een relevante plek voor de opleiding
Voor het eerst lopen er bij Labmicta twee aios’en rond! Naast Arnold Piek verwelkomden we onlangs ook Laura Hughes als arts-assistent in opleiding tot arts-microbioloog (aios). Die studie volgt ze bij het UMCG, waarvoor Labmicta een erkende opleidingsplek is. Maar hier ging een andere studie aan vooraf. Laura: “Op mijn achttiende begon ik met de studie biologie en koos ik de richting zoölogie, dus gericht op dieren. Daar maakte ik kennis met infectieziekten en microbiologie en dat sprak me erg aan. Ik deed een master in epidemiologie en promoveerde op het onderwerp ‘zoönosen (infectieziekten die van dier op mens kunnen overgaan) bij wilde vogels’. Ik kwam er achter dat ik arts wilde worden, dus begon ik aan een studie geneeskunde. Overigens deed ik dit alles in Engeland, waar ik vandaan kom. Daar werkte ik vervolgens drie jaar als basisarts.”
Constant in beweging
Laura kreeg twee kinderen met haar Nederlandse man en het gezin verhuisde naar Emmen. Laura: “Ik moest Nederlands leren en veel regelen, zoals mijn BIG-registratie.” Laura werkte een jaar in geneesmiddelenonderzoek toen ze besloot de opleiding tot arts-microbioloog te volgen. Dat kwam niet geheel uit de lucht vallen, vertelt ze: “Toen ik een paar maanden op de intensive care werkte, kwam ik veel in contact met de arts-microbioloog. Die had vaak antwoorden op onduidelijke problemen bij patiënten. Die problemen bleken dan verband te houden met een infectieziekte en/of antibioticagebruik. En door mijn eerdere kennismaking met microbiologie tijdens mijn master en promotie dacht ik: dit lijkt me echt iets voor mij. Microbiologie is constant in beweging en we zijn vaak de eersten die nieuwe infectieziekten ontdekken.”
Parasieten
Een jaar werken bij Labmicta als onderdeel van de studie biedt veel voordelen volgens Laura. “Je ziet hele andere dingen dan in een academisch ziekenhuis, zoals diagnostiek die huisartsen insturen. Ook zie je veel meer infecties door parasieten. En dat is nou net wat ik heel interessant vind: alles wat overdraagbaar is van dier op mens, van parasieten tot bacteriën en virussen. Mede vanwege het veranderende klimaat en de opkomst van importziekten is het vak microbiologie heel relevant.” Laura maakt momenteel kennis met de verschillende labafdelingen en analisten bij Labmicta en richt zich daarna op het beoordelen en autoriseren van kweken. Het helpt dat Arnold en andere collega’s haar wegwijs maken: “Dat vind ik heel fijn. De labs zijn bij Labmicta efficiënt ingericht en je merkt dat de patiënt centraal staat, ook al ‘zien’ we deze niet. Daarnaast vind ik dat Labmicta heel proactief is en bovenop nieuwe ontwikkelingen zit. Het is een fijne plek om te werken!”